Ο αφρώδης οίνος είναι το προϊόν που λαμβάνεται από την πρώτη ή δεύτερη αλκοολική ζύμωση φρέσκου σταφυλιών, γλεύκους σταφυλιών ή/και οίνου που προκαλεί ανάπτυξη διοξειδίου του άνθρακα. Ο αφρώδης οίνος είναι αποθηκεύεται σε θερμοκρασία 20 °C σε κλειστούς δοχεία και έχει υπερπίεση τουλάχιστον 3 bar, λόγω του διοξειδίου του άνθρακα που βρίσκεται σε διάλυμα.
Με βάση τη μέθοδο της αναζυμώσεως, υπάρχουν υπάρχουν δύο κύριοι τύποι μέσω των οποίων ο αφρώδης οι αφρώδεις οίνοι παράγονται:
Aν η δεύτερη ζύμωση γίνεται με την “κλασική μέθοδο”. πραγματοποιείται στη φιάλη “μέθοδος Martinotti ή Charmat”, εάν η δεύτερη ζύμωση ζύμωση πραγματοποιείται σε αυτόκαυστο.
Το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται και είναι και υπάρχει σε διάλυμα στο υγρό, δημιουργεί ένα υπερπίεση στο εσωτερικό της φιάλης. Όταν είναι ανοίγει, υπάρχει μια πτώση πίεσης που “απελευθερώνει”
το διοξείδιο του άνθρακα, δημιουργώντας το κλασικό αναβράζοντες και τον τυπικό αφρό.